Megváltozott az életem a kenyérsütő gép segítéségével

kenyérsütő gép1_1
2023.06.10. Wayne Fisher 0 Comments

A kenyérsütő gép előnyeiről saját példámon keresztül

Talán túlzásnak tűnik a cím, én is annak érezném egyébként, ha nem ismerném a saját történetem a kenyérsütő géppel. Én ugyanis a világon mindenre allergiás vagyok. Legalábbis érzésrésre biztosan, szerintem szinte semmit nem tudok megenni a boltbokban, már ami készétel lenne. Én nem tudok nyugodt szívvel vásárolni, mindent, de tényleg mindent át kell néznem, végig kell olvasnom a címkéket. Már gyerekkoromban is ez volt, de akkor még vidéken éltem, ahol a kertben minden megtermett organikus módon, és az édesanyám háziasszonyként ráért arra, hogy egész délelőttöket töltsön a konyhában. Én dolgozó nőként, aki ráadásul egyedül él, ezt nem engedhetem meg magamnak. Viszont azért abban van valami jó, hogy csak saját magamnak kell az ételeket készítenem, másoknak szerencsére nem. De nézzük is meg a történetem egy kicsit részletesebben.

kenyérsütő gép1_3

A kenyérsütő gép – egy életre szóló ajándék

A kenyérsütő gép számomra valóban egy életre szóló ajándék volt. Korábban tényleg elég nagy bajban voltam abból a szempontból, hogy nem tudtam, milyen péktermékeket ehetek, és ha éppen árultak is boltok mindenmentesként hirdetett készítményeket, ezeknek a címkéje gyakran jelezte, hogy nyomokban tartalmazhatnak mogyorót, tojást és egyéb olyan összetevőket, amiket én nem tudok fogyasztani. 

Ilyen a tej is, a vaj, a margarin. Minden, amiben ezek vannak, nekem nem megfelelőek, de ugyanígy a tojás, a mogyoró és az eper is kizárást jelent. Gluténérzékeny is vagyok, ezért korábban a kenyér helyettesítését leginkább bio puffasztott rizzsel tudtam megoldani. A kenyérsütő gép segítségével azonban fordult a kocka, és végre én is tudok legalalább péksüteményeket fogyasztani. 

Miért jó a kenyérsütő gép használata, ha az ember ennyi mindenre allergiás?

Mindenképpen fontos az összetevők miatt, ezeket ugyanis az ember maga tudja kiválogatni ilyen helyzetben. Persze nekem is okozott néhány elfuserált próbálkozást ez az új kihívás, de azért szerintem sikerült a feladatot kifejezetten előnyösen megoldanom, ma már ugyanis egyáltalán nem okoz nehézséget ezeknek az ételeknek az elkészítése a kenyérsütő gép segítségével. De nézzünk néhány további szempontot, ami miatt érdemes ezt az eszközt választani saját tapasztalataim alapján. 

Mindenképpen fontos, hogy a szennyeződés könnyebben elkerülhető. Az allergiás reakciók gyakran a keresztreakcióktól erednek, amikor az allergiát okozó anyag véletlenül bekerül a táplálékba, erről már írtam is. A kenyérsütő gép használatakor lehetőség van kizárólag az allergénekkel mentes alapanyagokat használni, és elkerülni a szennyeződést. Így biztonságosabbá tehető a házi sütés allergiás emberek számára.

Emellett fontosak a személyre szabható receptek. A kenyérsütő gép sokféle programot és beállítást kínál, amelyekkel testre szabhatók a receptek az egyéni allergiás igényekhez. Például, ha valaki tojásallergiás, a gép használatával könnyedén alkalmazhat alternatív tojásmentes recepteket. Ez lehetővé teszi az ételintoleranciáknak vagy allergiáknak megfelelő ételek elkészítését. Meg azért tegyük hozzá azt is, hogy lehet, hogy egyes dolgokra nem vagyok allergiás, de nem szeretném őket mégsem látni az ételeimben. A gyümölcskenyérbe szerintem például egyáltalán nem illik a mazsola.

kenyérsütő gép1_2

Kedvenc receptem a kenyérsütő gépben!

Most pedig, hogy egy kicsit mások kedvét is meghozzam a géphez, leírom az én személyes kedvenc receptem. Ez talán csak egy egyszerű kenyér lesz mások számára, nekem azonban komolyan az életemet változtatta meg az, hogy tudok egyszerű szendvicset enni, nem kell mindig valamilyen alternatív megoldást találnom.

Hozzávalók:

– 300 g rizsliszt

– 100 g burgonyaliszt

– 50 g tápiókakeményítő

– 2 evőkanál lenmagliszt + 6 evőkanál víz (a lenmag tojáspótlóként működik ebben az esetben, én nagyon szeretem)

– 1 teáskanál szódabikarbóna (ezt lehet mással is helyettesíteni, de nekem ez a kedvencem)

– 1 teáskanál só (én azért nem mindig teszek bele ennyit)

– 1 evőkanál almaecet

– 300 ml langyos víz

– 2 evőkanál olívaolaj (ettől nem lesz ragadós, de ha valaki szeretne kevesebb kalóriával kijönni, tehet bele kevesebbet is)

Elkészítés:

Készítsd el a lenmagtojást. Keverj össze 2 evőkanál lenmaglisztet 6 evőkanál vízzel egy tálban, majd hagyd állni pár percig, amikor már nem folyós, akkor lesz jó az állaga.

Helyezd az összes száraz hozzávalót (rizsliszt, burgonyaliszt, tápiókakeményítő, szódabikarbóna és só) a gép hordozójába, majd keverd össze őket.

 Adj hozzá az olívaolajat, almaecetet, lenmagtojást és langyos vizet a kenyérsütő gép hordozójához. Helyezd be a kenyérsütő gépet, és válaszd ki a gluténmentes programot, ha van ilyen a gépen. Ha a gépnek nincs kifejezetten gluténmentes programja, válaszd a normál kenyérsütő programot.

Majd indítsd el a gépet, és hagyd, hogy elvégezze a dagasztás és sütés folyamatát.

Amikor a program befejeződik, vedd ki a frissen sült mindenmentes kenyeret a kenyérsütő gépből, és hagyd hűlni egy kenyértartóban, már kész is vagy! Remélem, hogy másnak is annyira fog ízleni ez az alternatíva, ahogy nekem is.